“Çocukların müzesi, oyun ve öğrenme eğlenmeyi kapsayan müzelerdir. Çocuk müzelerinde etkinlik çocuklarla birlikte hatta çocuklar tarafından ve çocuklar için yapılır. Dolayısıyla drama ve oyun, öğrenme boyutlarıyla çocuk müzelerinin ortasında yer almaktadır. Çünkü çocuk müzeleri ziyaretçilerin hayal güçlerini oyun aracılığıyla geliştiren ve tümüyle onların ilgisini çekecek etkinliklerle donatılmış oyun alanlarıdır.”(Cleaver, 1988)*

Buradan hareketle çocuklara hitap eden bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Yaratıcı drama dersi kapsamında anasınıfı, 1, 2. ve 3. sınıflarla yaptığımız müze gezisi öncesinde çocukları müze gezisine hazırlamak için yaş gruplarına göre çalışmalar yapıldı. (kaplumbağa yarışı, müzede bulmaları için fotoğraflar, müzenin tanımı vs).

Bunun yanında Balcı Evi Oyuncak Müzesinde  çocukların bir nesneye/döneme odaklanmaları adına  atölye çalışmaları yapıldı. (donuk imgeyle canlandırma, role girme, resimle canlandırma, rol içinde yazma, fotoğraftaki nesneleri bulma vs). Müzede kukla gösterisi izlendi.

Müzede yapılan çalışmalar etkinlik sonunda  okulda değerlendirildi. Yapılan değerlendirme çalışmaları kapsamında çocuklar, en sevdiği oyuncağı okula getirerek müze oluşturdular ve getirdikleri oyuncağa birer hikaye yaratarak sunumu yaptılar. Getirdikleri oyuncaklarla dans koreografisi oluşturdular. Müze ile ilgili gözlem, deneyim ve önerilerini, resim ve yazma çalışmaları ile tamamladılar.

*Kaynak: Ayşe Okuvaran, Çocuk Müzeleri ve Yaratıcı Drama